Šardice

Okres: Hodonín, Ochrana: , Podíl hlíny: 30%

Určení: Přízemní dům, půdorysu L. Obytná část podélně s komunikací bíle olíčená vápnem s modrou obrovnávkou. Strop je trámový zaklopený fošnami s hliněnou mazaninou. Podlahu tvoří cihelná dlažba. Omítky jsou hliněné. Obytnou část tvoří: 2 menší světnice, chodba a větší světnice, dál do dvora je kuchyňka, naproti ní komora. Dál pokračuje hospodářská část chlívy s kvelbeným stropem a šopkou. Dvůr je přístupný jen průjezdem vlevo od obytné části, uzavírá ho terénní stupeň, ve kterém je zahloubený kvelbený sklep, nad ním zahrada. Střecha sedlová se štíty, krytá bobrovkou.

Okres: Hodonín
Doba vzniku: cca. 1850
Popis: Přízemní dům, půdorysu L. Obytná část podélně s komunikací bíle olíčená vápnem s modrou obrovnávkou. Strop je trámový zaklopený fošnami s hliněnou mazaninou. Podlahu tvoří cihelná dlažba. Omítky jsou hliněné. Obytnou část tvoří: 2 menší světnice, chodba a větší světnice, dál do dvora je kuchyňka, naproti ní komora. Dál pokračuje hospodářská část chlívy s kvelbeným stropem a šopkou. Dvůr je přístupný jen průjezdem vlevo od obytné části, uzavírá ho terénní stupeň, ve kterém je zahloubený kvelbený sklep, nad ním zahrada. Střecha sedlová se štíty, krytá bobrovkou.
Použitý materiál: nepálená cihla a dusaná hlina použita na obývací část, cementová cihla na hospodářské budovy mladšího data.
Podíl hlíny: 50%